Board of Airline Representatives In the Netherlands

<< Back to publications index

KLM-topman: witte lijst in plaats van zwarte lijst


Luchtvaartnieuws.nl 18 Jul.09

AMSTELVEEN - KLM-topman Peter Hartman pleit voor het instellen van een witte lijst van bonafide luchtvaartmaatschappijen. Deze zou in de plaats moeten komen van de Europese zwarte lijst van onveilige maatschappijen. Dat meldt Hartman zaterdag (18 juli) in de Telegraaf.

Volgens Hartman biedt een witte lijst geen absolute veiligheidsgarantie, “maar het biedt in ieder geval de zekerheid dat de maatschappijen die daarop voorkomen zich houden aan internationale afspraken over onderhoud en veiligheid.”

De zwarte lijst schept volgens Hartman alleen maar onduidelijkheid bij passagiers. “Zij krijgen de indruk dat maatschappijen die niet op zo’n lijst voorkomen veilig zijn. En dat is zeker niet het geval. De criteria zijn bovendien onduidelijk en niet transparant.”

Hartman vindt een ander nadeel van de zwarte lijst dat maatschappijen die op die lijst voorkomen, min of meer geďsoleerd raken. Hij pleit voor een soort buddysysteem, waarbij maatschappijen die niet aan de veiligheidscriteria voldoen bij de hand worden genomen en naar een veilig niveau worden geleid.


Click on: www.luchtvaartnieuws.nl